Η κρίση ωθεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Η κρίση ωθεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας

Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, η αντίδραση του Βερολίνου, το «κώλυμα Παπαδήμου» και η Νέα Δημοκρατία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times , σύμφωνα με το οποίο μια Ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με την Ρωσία.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόσβαση για την Ρωσία στην Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική αξία. Οι Financial Times τονίζουν πως οι μετρημένες μέρες του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Συριά προβληματίζουν την Ρωσία, η οποία και χρησιμοποιεί τις ναυτικές βάσεις στην Λατάκια και την Ταρτούς. Οι Ρώσοι φοβούνται πως μια αλλαγή καθεστώτος στην Συριά θα συνοδευτεί από μια φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει την ίδια φιλική διάθεση προς την Μόσχα.
Ο ρόλος της Ελλάδας
«Οπότε πού μπορεί η Ρωσία να στραφεί για να διατηρήσει την μεσογειακή βάση για το ναυτικό της; Μήπως στην Ελλάδα; Είναι μια προοπτική την οποία θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες του πυρήνα της Ε.Ε» αναφέρει οι FT.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα επισημαίνει το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και αναφέρει ότι μια «30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια».
«Αδύνατον για τον Παπαδήμο να υπογράψει»
«Είναι αδύνατον για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και την τεχνοκρατική του κυβέρνηση να υπογράψει τέτοια συμφωνία, εν μέρει επειδή οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν σθεναρές αντιρρήσεις. Όμως για μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που θα αντιμετωπίσει ισχυρές λαϊκές πιέσεις για να αντλήσει κεφάλαια και να αντισταθεί στις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα» αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν:
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παραμείνει στην ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα στην χώρα. Η Ελλάδα μόλις έλαβε 170 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2014. Η ΕΚΤ έχει διαθέσει 130 δισ. ευρώ για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα κατέχουν τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ προσφέρει κι άλλα πλεονεκτήματα. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δύσκολα θα αποχωρήσει σύντομα από την ένωση. ....Μέσα στον χρόνο όμως, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία και η λαϊκή πικρία απέναντι στην Γερμανία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα μπορούσε να αλλάξει τους παράγοντες της συζήτησης –τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στην Ευρώπη. Γι’αυτό και η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή. Η Ελλάδα δεν έχει αλεξίπτωτο σήμερα, αλλά μέσα στον χρόνο μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές απ’όσες νομίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages