Τι προβλέπει ο νόμος για την κατάσχεση μισθών και συντάξεων - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Τι προβλέπει ο νόμος για την κατάσχεση μισθών και συντάξεων

Δεν είναι λίγοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και ερωτούν πώς και πότε, με ποιό τρόπο γίνεται κατάσχεση αποδοχών.
Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός είναι μηδενικός, η ε
φορία θα μπορέσει να μας κατασχέσει το 25% του μισθού μας αν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για συντάξεις ή και βοηθήματα!
Μάλιστα αυτό θα γίνεται αυτόματα καθώς το Υπουργείο Οικονομικών στήνει το δικό του ηλεκτρονικό μάτι στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, όπου όλα τα στοιχεία σας θα βρίσκονται on line : η μισθοδοσία σας, τα περιουσιακά σας, οι καταθέσεις σας καθώς και οτιδήποτε έχετε και κατέχετε!
Τι προβλέπει ο νόμος:
Απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Εφορίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο για το οποίο μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη οφειλέτη;
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα παρακάτω μέτρα: Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. Προβλέπεται, επίσης, κατάσχεση ακινήτων, αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages