ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
   ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ

Share This
   ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ με το Ομογενειακό πρακτορείο Ειδήσεων
AΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ και βλέπουμε για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από την θεομηνία είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων για την Μεσσηνία και Λακωνία. Οι παραγωγοί πάντως της Μεσσηνίας είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά το..καλάθι των αποζημιώσεων, ενώ ο ΕΛΓΑ φάνηκε ότι ήταν ανέτοιμος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των κλιματικών αλλαγών στον τόπο μας.
Το καλάθι των αποζημιώσεων πάντως υποσχέθηκαν ο υπουργός κ. Αποστόλου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές, που επισκέφτηκαν τις πληγείσες, από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα είναι ταχεία και θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν. Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Θα αντιμετωπιστούν ωστόσο προβλήματα που υπάρχουν λόγω της καθυστέρησης πληρωμών ορισμένων αγροτών στον ΕΛΓΑ ενώ θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέρος των αναγκαίων αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. 
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ..
Αναλυτικά η επίσημη δήλωση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου από το υπουργείο είναι ότι «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και προσέθεσε ότι «Μπήκαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έκτακτη κατάσταση που επικράτησε στη Μεσσηνία. Από τη δική μας πλευρά δεσμευτήκαμε ότι θα συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ ένας φάκελος ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα. Από την παραγωγή μέχρι τον εξοπλισμό. Θα δούμε ποιες από αυτές τις ζημιές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν από την καθυστέρηση πληρωμής εισφορών προς τον ΕΛΓΑ και θα συνταχθεί σχετικός φάκελος με αποζημίωσης φυτικού κεφαλαίου και εγκαταστάσεων. Υπάρχει ενδεχόμενο, επειδή οι δύσκολες καταστάσεις επηρέασαν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δούμε μήπως φτάσουμε σε ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα την κάνουμε σε συνεννόηση με την περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέλω να πιστεύω ότι μια ελάχιστη ανακούφιση θα την προσφέρουμε, ιδιαίτερα καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες για ζωοτροφές και τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την απώλεια της παραγωγής. Εφόσον και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν θα βγει μια σχετική υπουργική απόφαση για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν».
Ο ΕΛΓΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ
Η δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ήταν ότι «Ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ολοκληρώνουν την καταγραφή των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δηλώνουν τις ζημιές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δήμους. Από τη μεριά μας προσπαθούμε να προσθέσουμε προσωπικό στα υποκαταστήματα ώστε να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις και να προχωρήσουμε στις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις προς τους αγρότες ώστε ο κόσμος να μπορέσει να καλλιεργήσουν. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο, αλλά όσο προχωρούν τα σχετικά πορίσματα θα προχωρούν και οι διαδικασίες. Έχουμε προβλήματα με το προσωπικό και τον μεγάλο φόρτο εργασίας καθώς έγιναν πολλές ζημιές σε μικρό χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και ήδη, όπως σας είπα, οι καταγραφές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο ολοκληρώνονται και προχωράμε και στο φυτικό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages