ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΛΙ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΛΙ

ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΛΙ

Share This
Όταν στις 17 Ιουλίου οι δήμαρχοι της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας συμφώνησαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όλοι αναστέναξαν με ανακούφιση. Στο σοβαρό αυτό ζήτημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει η πιο καθυστερημένη στη χώρα, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Ένα μήνα μετά η εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική: ο πρόεδρος του συλλογικού φορέα των Δήμων για τα απορρίμματα παραιτήθηκε, ενώ πέντε δήμαρχοι υποστηρίζουν με εξώδικο ότι το «κοινό» σχέδιο που εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία… δεν είναι αυτό που είχαν υπογράψει.
 Αυτά αναφέρει, χθες, ο Γιώργος Λιάλιος στην «Καθημερινή» και προσθέτει: «Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο; “Η απόφαση που πήραμε τον Ιούλιο όριζε δύο παράλληλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων: Ο ένας μέσω της κεντρικής διαχείρισής τους από ιδιώτη και ο άλλος από όποιον Δήμο επιθυμούσε με δικά του μέσα”, λέει ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος. “Στις 18 Αυγούστου συγκλήθηκε η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ (σ.σ. ο συλλογικός φορέας των Δήμων για τα σκουπίδια), η οποία διέπραξε πλαστογραφία –οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν από κάποιο στέλεχος του ΦΟΔΣΑ– καθώς έστειλε στο υπ. Εσωτερικών άλλη απόφαση από αυτή που είχαμε υπογράψει. Όταν το αντιληφθήκαμε, πέντε δήμαρχοι (Άργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Β. Κυνουρίας) αποφασίσαμε να στείλουμε εξώδικο, επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια”.
Οι πέντε δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι το “παραλλαγμένο” κείμενο προκρίνει μόνο την ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ. “Η απόφαση που είχαμε υπογράψει έδινε το δικαίωμα σε όποιον Δήμο ήθελε, να στείλει μόνο το υπόλειμμα στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη. Επιπλέον δεν είχαν τεθεί ποιοτικά χαρακτηριστικά στο υπόλειμμα της επεξεργασίας. Τα χαρακτηριστικά αυτά τέθηκαν εκ των υστέρων και ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να στέλνουμε σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια στον ιδιώτη και όχι μόνο ό,τι περισσεύει από τη δική μας επεξεργασία”. Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός. “Εμείς αναγνωρίσαμε ότι κάποιοι μικροί Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση μόνοι τους και συνεπώς θέλουν να απευθυνθούν σε ιδιώτη.
Υπάρχουν όμως και οι μεγάλοι Δήμοι που επιθυμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις. Με βάση την απόφαση αυτή, το ΣΔΙΤ δεν μπορεί να υπογραφεί”. Εν τω μεταξύ, την υπόθεση περιπλέκει και η παραίτηση του δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ηλία Ανδρικόπουλου, από τη θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ. “Παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας”, εξηγεί. “Υπάρχει ο φόβος να χαθούν όλα και να μείνει η Πελοπόννησος χωρίς χρηματοδοτήσεις για υποδομές και γεμάτη σκουπίδια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages