ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Share This
Πλήρης ημερών κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο  στις, 31η Ιουλίου 2017, ο μέχρι πρότινος αφοσιωμένος -επί δεκαετίες- ασκητής και φύλακας άγγελος των Στροφάδων παπα-Γρηγόρης Κλάδης. Την εκδημία του διαλαλεί πένθιμα από χτες προς κάθε κατεύθυνση, το καμπαναριό της Μονής της μετανοίας του, στην πόλη της Ζακύνθου.
Επι 40 και πλέον χρόνια αποτελούσε την ψυχή των Στροφάδων, φυλάγοντας τις δικές του Θερμοπύλες στο νοτιότερο νησί του Ιονίου. Σαν ένα σύγχρονος Ροβινσώνας επέλεξε, όχι τη βουή του Μοναστηριού στην πόλη μας, αλλά την απέραντη γαλανή ερημία της παλαιάς έδρας της Μονής μετανοίας του.
Στα Στροφάδια, τον τόπο όπου θάφτηκε και βρέθηκε το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, περιπολούσε σε κάθε σπιθαμή του, τραβούσε νερό από το ίδιο πηγάδι του πύργου των Παλαιολόγων, που έπιναν νερό οι μοναχοί επί Βυζαντίου και παράλληλα κάθε ξημέρωμα έκανε τη δικιά του προσευχή για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Με μόνη παρέα τον σκύλο του, τα πρόβατά του και την Παντοχαρά, συνομιλούσε μαζί τους, καλλιεργούσε τη γη, θέριζε, τρυγούσε, ζύμωνε ψωμί και έπηζε τυρι, άναβε τα καντήλια στο Κοιμητήρι των αδελφών της Μονής.
Όπως μαρτυρούν όσοι τον γνώριζαν καλά, είχε τον δικό του “Θεό”, ωστόσο, στην πραγματικότητα έμοιαζε μ΄ ένα μικρό παιδί. Αθώος, ανεξίκακος, έκπληκτος και συμμαζεμένος μπροστά σε όσους τελευταία τον επισκέπτονται.
Αναχωρητής, με τα όλα του ο παπά Γρηγόρης είχε αρνηθεί σε προηγούμενο Μητροπολίτη να λάβει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη που εκείνος του προσέφερε, διότι, όπως λέγεται ότι είπε, δεν θέλει να κρεμάσει εμπρός του “λιλιά”.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ
Η ζωή για τον παπά Γρηγόρη ήταν πολύ μοναχική. Σχεδόν ασκητική, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή που επέστρεψε στο νησί μας προβληματιζόταν “τι θα γίνει αυτό το μέρος. Θα πέσουν όλα. Θα ρημάξουν. Ήδη μέρα με την μέρα ο πύργος των Παλαιολόγων γκρεμίζεται και η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα”. Αυτή ήταν η έγνοια του και το παράπονό του για τον δικό του επίγειο μικρό παράδεισο.
Ο μακαριστός Ιερομόναχος είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο στις 13 Σεπτεμβρίου 1937. Όντας αδελφός της περιώνυμης Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Απριλίου 1965 και πρεσβύτερος στις 16 Αυγούστου 1967. Η εξόδιος Ακολουθία του, εψάλη την 1η Αυγούστου 2017, στις 5 μ.μ., στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγαλά όπου έγινε η ταφή του.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα 'Ημέρα της Ζάκυνθος΄και τον συνεργάτη μας Κώστα Χριστοφοράτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages