ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Πλήρης ημερών κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο  στις, 31η Ιουλίου 2017, ο μέχρι πρότινος αφοσιωμένος -επί δεκαετίες- ασκητής και φύλακας άγγελος των Στροφάδων παπα-Γρηγόρης Κλάδης. Την εκδημία του διαλαλεί πένθιμα από χτες προς κάθε κατεύθυνση, το καμπαναριό της Μονής της μετανοίας του, στην πόλη της Ζακύνθου.
Επι 40 και πλέον χρόνια αποτελούσε την ψυχή των Στροφάδων, φυλάγοντας τις δικές του Θερμοπύλες στο νοτιότερο νησί του Ιονίου. Σαν ένα σύγχρονος Ροβινσώνας επέλεξε, όχι τη βουή του Μοναστηριού στην πόλη μας, αλλά την απέραντη γαλανή ερημία της παλαιάς έδρας της Μονής μετανοίας του.
Στα Στροφάδια, τον τόπο όπου θάφτηκε και βρέθηκε το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, περιπολούσε σε κάθε σπιθαμή του, τραβούσε νερό από το ίδιο πηγάδι του πύργου των Παλαιολόγων, που έπιναν νερό οι μοναχοί επί Βυζαντίου και παράλληλα κάθε ξημέρωμα έκανε τη δικιά του προσευχή για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Με μόνη παρέα τον σκύλο του, τα πρόβατά του και την Παντοχαρά, συνομιλούσε μαζί τους, καλλιεργούσε τη γη, θέριζε, τρυγούσε, ζύμωνε ψωμί και έπηζε τυρι, άναβε τα καντήλια στο Κοιμητήρι των αδελφών της Μονής.
Όπως μαρτυρούν όσοι τον γνώριζαν καλά, είχε τον δικό του “Θεό”, ωστόσο, στην πραγματικότητα έμοιαζε μ΄ ένα μικρό παιδί. Αθώος, ανεξίκακος, έκπληκτος και συμμαζεμένος μπροστά σε όσους τελευταία τον επισκέπτονται.
Αναχωρητής, με τα όλα του ο παπά Γρηγόρης είχε αρνηθεί σε προηγούμενο Μητροπολίτη να λάβει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη που εκείνος του προσέφερε, διότι, όπως λέγεται ότι είπε, δεν θέλει να κρεμάσει εμπρός του “λιλιά”.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ
Η ζωή για τον παπά Γρηγόρη ήταν πολύ μοναχική. Σχεδόν ασκητική, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή που επέστρεψε στο νησί μας προβληματιζόταν “τι θα γίνει αυτό το μέρος. Θα πέσουν όλα. Θα ρημάξουν. Ήδη μέρα με την μέρα ο πύργος των Παλαιολόγων γκρεμίζεται και η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα”. Αυτή ήταν η έγνοια του και το παράπονό του για τον δικό του επίγειο μικρό παράδεισο.
Ο μακαριστός Ιερομόναχος είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο στις 13 Σεπτεμβρίου 1937. Όντας αδελφός της περιώνυμης Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Απριλίου 1965 και πρεσβύτερος στις 16 Αυγούστου 1967. Η εξόδιος Ακολουθία του, εψάλη την 1η Αυγούστου 2017, στις 5 μ.μ., στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγαλά όπου έγινε η ταφή του.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα 'Ημέρα της Ζάκυνθος΄και τον συνεργάτη μας Κώστα Χριστοφοράτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΗΟΤ ΝΕΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ

ΗΟΤ ΝΕΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ
Η Ένωση Λιμανιών Ελλάδας «ΕΛΙΜΕ» το 2017 τόνισε ότι παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017). Σε επίπεδο Μεσσηνίας, η Καλαμάτα σε 3 χρόνια «απώλεσε» κοντά στους 10.000 τουρίστες, η Πύλος αύξησε τους επισκέπτες της. Το Κατάκολο σε επίπεδο Πελοποννήσου διατηρεί φυσικά τα σκήπτρα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
Ανω πόλη Κυπαρισσία Κυπαρισσία 2761 062184

HOTEL TSOLARIDIS BEACH KYPARISSIA

HOTEL TSOLARIDIS BEACH KYPARISSIA

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ- ΚΑΦΕ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ- ΚΑΦΕ
MOJO 25ης Μαρτίου 54, Κυπαρισσία, Μεσσηνία

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ-ΛΥΔΙΩΤΗΣ Γ.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ-ΛΥΔΙΩΤΗΣ Γ.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ-ΑΡΤΟΠΟΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ-ΑΡΤΟΠΟΙΑ

ΧΡΟΝΗΣ-ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΕΛΛΙΣΤΑΛΑΧΤΟ

ΧΡΟΝΗΣ-ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΕΛΛΙΣΤΑΛΑΧΤΟ
ΈΝΑΝΤΙ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓOΡΑΣ- KANELLAKIS HOTEL

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

ΑΡΧΕΙΟ

| Copyright © 2013 KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ