ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Share This
Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, φέρνει τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της Βουλής, με ευρύτερη συναίνεση, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να έρθουν κι άλλες ρυθμίσεις με νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Η τροπολογία που κατέθεσε του ΚΚΕ ουσιαστικά βγάζει εκτός τη νομολογία του Αρείου Πάγου που θεώρησε ότι δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή για τον εργαζόμενο η καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων του.
Έγινε δεκτή κατά το πρώτο μέρος της, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, καθώς εντάχθηκε σε δικό του νομοσχέδιο, κι από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου. Το δεύτερο μέρος της, που αφορούσε και στην ευθύνη του βασικού μετόχου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν έγινε δεκτό. Οπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, να μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με απόλυση και μπορεί να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση. Δίνει, επομένως, μία διέξοδο στον εργαζόμενο να μην μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν τον πληρώνουν για πάρα πολύ καιρό».
Ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την τροπολογία αλλά με την επισήμανση ότι χρειάζεται να διευθετηθεί και να οριοθετηθεί ακριβώς ο χρόνος κατά τον οποίο καθίσταται η μεταβολή αυτή βλαπτική. Επίσης να υπάρξει προστασία από ανυπόλυπτους εργοδότες που δίνουν διαρκώς «έναντι», χωρίς όμως να πληρώνουν τους κανονικούς μισθούς. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κατσώτη, βουλευτή του ΚΚΕ, αρμόδιο για τα εργασιακά χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η ουσία της τροπολογίας και η βλαπτική σχέση να προσδιορίζεται από την ημέρα μη καταβολής μέχρι τον 1 μήνα, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις, που του επιβάλλονται, διότι αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακόμη και μεγάλες εταιρίες να μην καταβάλλουν μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages