ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ανύπαρκτες, ουσιαστικά και πρακτικά, είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Τριφυλίας καθιστώντας τες αφιλόξενες σε ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και, κατά συνέπεια, αποκλείοντας τους συνανθρώπους μας και στερώντας τους το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές και η θάλασσα. Σημειώνεται ότι, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και το πρώτο καλοκαίρι που, δυστυχώς, παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε μέσα από το «Θάρρος» το μέγα θέμα και πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες. 
Γράφαμε με την ελπίδα, επιτέλους, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει πολύ μικρού κόστους (για να μην ακούσω πάλι το γνωστό τους «παραμύθι» πως δεν υπάρχουν, τάχα, λεφτά) έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις δαντελωτές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της θάλασσάς μας. Ήλπιζα πως, αναδεικνύοντας το πρόβλημα για την αδυναμία προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, κάποιος από τους αρμόδιους ίσως πράξει, επιτέλους, όπως τα θεσμικά του καθήκοντα επιβάλλουν αλλά κυρίως συναισθανόμενος και αναλογιζόμενος την ευθύνη του, ως αυτοδιοικητικού παράγοντα, για την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού που υφίστανται οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές, η θάλασσα. Ωστόσο, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με ευθύνη και της Πολιτείας και κυρίως του δήμου Τριφυλίας. Για να είμαι όσο ακριβοδίκαιος μου επιτρέπει η ανθρώπινη αγανάκτησή μου από τη στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απέναντι σε αυτό το θέμα και στους συνανθρώπους μας, σημειώνω ότι η Πολιτεία έχει ψηφίσει σχετικούς Νόμους και έχουν εκδοθεί και σχετικές εγκύκλιοι, εδώ και χρόνια. 
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται». Ο δήμος Τριφυλίας, όπως και όλοι οι δήμοι, έχει υποχρέωση και εκ του νόμου, αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και, παράλληλα, οφείλει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά. Το καλοκαίρι του 2016, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και παρεμβάσεις πολιτών, είναι γεγονός ότι, ο δήμος Τριφυλίας προμηθεύτηκε ειδικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα κινητό διάδρομο πρόσβασης παραλιών από ΑμεΑ και αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑμεΑ που τοποθετήθηκε στις παραλίες Μάτι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και Αϊ-Λαγούδη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Το δε κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού για την κάθε παραλία ανήλθε στο ποσό των 11.335 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 22.670 ευρώ. Όλοι, τότε, είπαμε «μπράβο» στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας που έπραξε το αυτονόητο. Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των δύο αυτών «ραμπών» και μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τους πάντες. 
Όπως διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε, τόσο στο Μάτι όσο και στον Αϊ-Λαγούδη οι υποδομές είχαν αφεθεί στη «μοίρα» τους και είχαν «θαφτεί» από την άμμο, ενώ στο Μάτι το πλωτό αμαξίδιο δε βρισκόταν καν στο σημείο και στον Αϊ-Λαγούδη το αμαξίδιο έκανε την «εμφάνισή» του λίγες μόλις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο και παρέμενε στο σημείο μόνο για ελάχιστες ώρες. Επίσης, οι δύο διάδρομοι και στις δύο παραλίες ούτε ξεκινούσαν από σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει ΑμεΑ με καροτσάκι από το δρόμο, μες στην άμμο, ούτε και κατέληγε στη θάλασσα αλλά πολλά μέτρα πριν από αυτή. Το καλοκαίρι του 2017, στο Μάτι ίδια σχεδόν κατάσταση, ενώ στον Αϊ-Λαγούδη, το αμαξίδιο έμενε περισσότερες ώρες στο σημείο, αλλά ο διάδρομος πάλι δεν έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Τις προηγούμενες μέρες, στον Αι-Λαγούδη δεν υπήρχε πουθενά το αμαξίδιο ενώ βλέπετε στις φωτογραφίες την κατάσταση με το διάδρομο. Στο σημείο, από τον παραλιακό δρόμο, που υποτίθεται «θα» υπήρχε πρόσβαση, πεταμένες στην άμμο ξύλινες φυλλαδέλες και μετά από αρκετά μέτρα βρίσκεται ο ειδικός διάδρομος ο οποίος και φέτος, είναι γεμάτος με άμμο και δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά πολύ πριν από αυτή. Είναι αδύνατον, ως εκ τούτου, να προσεγγίσει αμαξίδιο ΑμεΑ τη θάλασσα γιατι δεν εξασφαλίζεται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages