ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινείται σε τροχιά χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι προοπτικές βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται κατά και των κυβερνητικών σχεδίων να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και θα οδηγήσει πιθανώς σε αναστολή των θετικών για την ανάπτυξη αντιμέτρων και κυρίως των φοροελαφρύνσεων.
Χωρίς δυναμική
Ο ΣΕΒ επαναφέρει, στην ανάλυσή του, το μείζον ερώτημα ενόψει τέλους μνημονίου, δηλαδή το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιταχύνει την αναπτυξιακή της δυναμική και να ανακτήσει σε λογικό χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος της δεκαετίας της κρίσης. Ο φόβος ότι αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν έχει ενισχυθεί τελευταίως, καθώς το 2017 οι αναπτυξιακές επιδόσεις αποδείχθηκαν πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ για το 2018 έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μακροοικονομική ισορροπία», διαπιστώνει το δελτίο του ΣΕΒ, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν αποταμιεύουμε πολλά και επενδύουμε ακόμη λιγότερα».
Ειδικώς τα νοικοκυριά, μάλιστα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είχαν αρνητική αποταμίευση 8,3 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ.
Αναλυτικότερα, όχι μόνο δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη, αναφέρει το δελτίο, αλλά τράβηξαν και 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους (και ενδεχομένως από δανεισμό), για να επενδύσουν 5,4 δισ. ευρώ (κατοικίες κ.τ.λ.) και να ρίξουν τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, ξοδεύοντας περισσότερα απ’ όσα τους επέτρεπε το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Οι λιγοστές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν (20,6 δισ. ευρώ), σημειώνει το δελτίο, χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από εγχώριους πόρους, ενώ αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι αποσβέσεις, γίνονται αρνητικές. «Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή, δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε ως κοινωνία όσα απαιτούνται αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.) ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού». ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages