ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ-ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ; - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ-ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ όπως είχε προαναγγελθεί το τυπικό μέρος για αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου με  την μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Στην τελετή όπως μετέδωσε το Α.Π.Ε. συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν επιλεγεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα ΕΛΠΕ (100%).
ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ;
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν μελλοντικά υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές με μέρος των εσόδων από 2-4% περίπου να οδεύει με την μορφή πόρων σε περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί όχι στους Δήμους της ζώνης γεώτρησης όπως συμβαίνει στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, και ότι έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζει ακόμη τη συγκυρία του εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος και Ιταλία) καθώς και τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους.
ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΩΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ως τώρα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες στις εξής περιοχές:
  •  Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)
  •  "Οικόπεδο 2" δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%),
  •  Χερσαίες περιοχές Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%). ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages