ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Υπερφορολόγηση και μάλιστα στα «τυφλά», δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ για τα ακίνητα στην Ελλάδα, επαναφέροντας στο τραπέζι την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των βαρών για να μην «πνιγεί» η οικοδομή.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε για το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, βασίζεται στη διαπίστωση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από €33,6 δισ. το 2007 σε €9 δισ. το 2017 – βρίσκεται δηλαδή στο ¼ του επιπέδου του 2007! Οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν ραγδαία, κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ., έναντι €24,8 δισ. το 2007. Η εικόνα αυτή συνδέεται, φυσικά, με τη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων κατά 56 δις ευρώ ή 33%.
Και τι γίνεται με τη φορολογία;
Σε διεθνές επίπεδο η φορολογία στην ακίνητη περιουσία συμβάλλει με μικρό ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα, καθώς τα φορολογικά έσοδα προέρχονται κυρίως από φόρους στο εισόδημα, την κατανάλωση και από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην Ελλάδα;
Τα συνολικά έσοδα από φόρους στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα, συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας, στην ΕΕ28 και στον ΟΟΣΑ. Ειδικά στους φόρους κατοχής ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ), η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στην ΕΕ28.
Βασική διαπίστωση είναι ότι το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΕΝΦΙΑ επιτάχυναν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας την καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις σε κατοικίες. Συντέλεσαν, επίσης, στο πάγωμα της αγοράς ακινήτων, λόγω και της απότομης προοδευτικότητας, αποτρέποντας την εξομάλυνση της κατανάλωσης με χρήση αποταμιεύσεων σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, δυσκολίας πληρωμής φόρων και αύξησης των προβληματικών δανείων.
Ποιο είναι το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο; Παρά τις ετήσιες εισπράξεις που φτάνουν στα 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Christelis (2015), η επιβολή του ΕΝΦΙΑ απέτυχε να φέρει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύονται από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς σε αυτές δεν συνυπολογίζονται οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από τη μείωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages