ΟΜΑΔΑ «SOS Κυπαρισσιακός» στα Φιλιατρά για την εξόρυξη πετρελαίου - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

ΟΜΑΔΑ «SOS Κυπαρισσιακός» στα Φιλιατρά για την εξόρυξη πετρελαίου

Η ΟΜΑΔΑ πολιτικών και συλλόγων με τίτλο «SOS Κυπαρισσιακός» που έχει δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, πραγματοποιεί συνάντηση την Κυριακή το μεσημέρι στα Φιλιατρά μέσα από κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα. Πιο αναλυτικά τονίζει ότι
. Στο κάλεσμα τονίζονται τα εξής: Καλούνται όλα τα μέλη, οι σύλλογοι και επαγγελματικοί φορείς και όσοι υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, στην 1η ανοιχτή συνάντηση στην Τριφυλία για συνδιοργάνωση κεντρικής ενημερωτικής εκδήλωσης στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Όπως ίσως γνωρίζετε, στην περιοχή μας (Κυπαρισσιακός κόλπος) πρόκειται να εξελιχθούν εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Το λεγόμενο οικόπεδο 10 ανάμεσα στις Στροφάδες νήσους και τις ακτές του Κυπαρισσιακού έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία ΕΛ.ΠΕ με σύμβαση που αφορά στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση Υ/ Α. 
Η δραστηριότητα αυτή χαρακτηρίζεται ως βαριά βιομηχανική (πετροχημική) καθώς απαιτεί εγκαταστάσεις και μεταφορά υλικών υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου και όχλησης (πλωτές εξέδρες άντλησης, προσθήκες χημικών παραγόντων, τάνκερ μεταφοράς). Βάσει της ΣΜΠΕ (στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων), η ολοκλήρωση της διαδικασίας -εάν το κοίτασμα εκτιμηθεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμο από την εταιρεία- μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 40 χρόνια. (Έρευνα, εγκατάσταση, εκμετάλλευση, αποξήλωση). Περιβαλλοντικά, μπορεί να σημάνει την πλήρη υποβάθμιση ως και καταστροφή της περιοχής μας γιατί έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας (διαρροή από ατύχημα ή φυσική καταστροφή, πρόκληση σεισμών ως επενέργεια, διαφυγή τοξικών παραγόντων στη διαδικασία διάτρησης, αέρια ρύπανση κ.α) Οικονομικά, οι συνέπειες είναι πραγματικά απρόβλεπτες καθώς μπαίνει σε κίνδυνο το τουριστικό, αγροτικό, αλιευτικό προϊόν μας και δεν υπάρχει οικονομική μελέτη ή εκτίμηση αυτής της συνέπειας. Στην υγεία, φυσική και ψυχική των πολιτών, επιδημιολογικές μελέτες της ΕΕ δείχνουν σοβαρές επιπτώσεις. (2011/2308 (INI)) www. europarl.europa.eu Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο στάδιο των τελικών υπογραφών που θα σημάνουν την έναρξη των σεισμικών ερευνών (airguns) με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία -μπορούν να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο- των κητωδών (δελφίνια, φάλαινες, καρχαριοειδή) και των χελωνών. 
Η ενημέρωση μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι παντελώς απούσα είτε από την Περιφερειακή διοίκηση ή από την αυτοδιοίκηση. Δεν ικανοποίησαν ως όφειλαν το δικαίωμά μας σε αυτές τις πληροφορίες που είναι τόσο κρίσιμες για μας, για να αποφασίσουμε αν συναινούμε να προχωρήσει αυτή η δραστηριότητα στην περιοχή μας. Γι’αυτό σαν ενεργοί πολίτες σας καλούμε ώστε να συν διοργανώσουμε μια εκδήλωση ενημέρωσης που θα παρουσιάσουν ερευνητές-επιστήμονες των WWF, Greenpeace (περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, οικονομολόγοι) που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και εργαστεί με μελέτες πάνω στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages