Κάτσαρης: “Αναγκαία η Αναθεώρηση των προδιαγραφών ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας” - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Κάτσαρης: “Αναγκαία η Αναθεώρηση των προδιαγραφών ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας”

Η αναθεώρηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας θα βοηθήσει να μην μένουν εκτός ΠΟΠ τα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, όπως είναι το αγουρέλαιο. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος, υπεύθυνος του προγράμματος “Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα” και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κατά την παρουσίαση του πρώτου σκέλους της έρευνας.
Στη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος “Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα”, ο κ. Κάτσαρης σημείωσε:
“Καθώς η ελαιοκομική χρονιά 2018-2019  ήταν αρνητική από άποψη ποιότητας για τον Νομό Μεσσηνίας, έγινε επιλεκτική επιλογή δειγμάτων με σκοπό να συλλεχθούν δείγματα προερχόμενα μόνο από υγιή ελαιόκαρπο. Επομένως τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την συνολική εικόνα της ελαιοκομικής χρονιάς 2018-2019, αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα συμβατικών ελαιολάδων Κορωνέικης ποικιλίας στις ευνοϊκότερες συνθήκες για τη συγκεκριμένη χρονιά
Οργανοληπτική αξιολόγηση
 • Διαπιστώθηκε ότι η μέση τιμή φρουτώδους ήταν 4,5 με μέση τιμή πικρού και πικάντικου 2,5 και 2,7 αντίστοιχα (πίνακας 4.2).
Οι χαμηλές σχετικά τιμές πικρού και πικάντικου ερμηνεύονται κυρίως από το γεγονός ότι όλα τα εξεταζόμενα δείγματα προήλθαν από σχετικά ώριμο καρπό. Δεν υπήρχε η δυνατότητα συλλογής δείγματων άγουρου καρπού που να πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ ως προς τα κριτήρια ποιότητας, ώστε να γίνει σύγκριση.
 • Ως προς την ένταση σε  φρουτώδες, τα δείγματα χαρακτηρίζονται ως μεσαίας έντασης.
Προφίλ λιπαρών οξέων
Όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν ανήκουν στην κατηγορία « εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο» με βάση τις παραμετρικές τιμές που έχουν τεθεί βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2568/91 για τους μεθυλεστέρες λιπαρών οξέωνΤα δείγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά % ποσοστά στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ με μέση τιμή 77,87%, δεδομένο που αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ποικιλίας. Το δεύτερο σε μεγαλύτερη αναλογία ακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το ωμέγα-6 λινελαϊκό οξύ (C18:2, ω-6) σε ποσοστό 5,32%.
 • Ως αναφορά τις τιμές που αναφέρονται στον Κανονισμό ΠΟΠ Καλαμάτας, καθώς το εύρος των ορίων που έχει τεθεί είναι πιο περιορισμένο σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε η τάση κάποια μεμονωμένα δείγματα να βρίσκονται στο όριο των επιτρεπόμενων τιμών βάση Κανονισμού ΠΟΠ. Ωστόσο, μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων απαιτείται για να εξαχθεί ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα
Αξιολόγηση Στερολικού προφίλ
 • Σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων παρουσιάστηκαν  σημαντικές αποκλίσεις τόσο από τα όρια που έχουν τεθεί βάση του Κανονισμού Ε.Ε 2568/91 όσο από τον Κανονισμό ΠΟΠ Καλαμάτας.
 • Από το σύνολο των δειγμάτων, ποσοστό  45%  του  συνόλου  των  δειγμάτων (σχεδόν τα μισά  δείγματα)  είναι  εκτός  παραμετρικών  τιμών βάση Καν. Ε.Ε. 2568/91  ως  προς  την  συγκέντρωση  σε ολικών στερόλες (επιτρεπόμενο όριο των 1000 mg/kg για την κατηγορία   εξαιρετικό  παρθένο ελαιόλαδο).
 • Αντίστοιχα με βάση  το  θεσμοθετημένο  όριο  των  1100 mg/Kg  του  Κανονισμού ΠΟΠ Καλαμάτας,  το  ποσοστό  που  είναι  εκτός  κατηγορίας ανέρχεται στο 65%.
 • Οι τιμές ολικών στερολών για τα δείγματα που ήταν εκτός ορίων, κυμάνθηκαν από 870 έως 974 mg/Κg. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι και στα υπόλοιπα δείγματα στο σύνολό τους, οι τιμές ολικών στερολών ήταν χαμηλές, οριακά πάνω από τα 1000 mg/kgr. Η μέση τιμή συγκέντρωσης ολικών στερολών ήταν 1024,65 mgr/Κg.
 • Ως προς τις επιμέρους στερόλες, τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν ότι η β-σιτοστερόλη με ποσοστό 80,9% ήταν η φυτοστερόλη με τα μεγαλύτερα ποσοστά και ακολούθως η Δ5-αβεναστερόλη με ποσοστό 10,48% και  η καμπεστερόλη με ποσοστό 3,72%.
 • Επίσης παρατηρήθηκε ότι από το σύνολο των δείγματα που αναλύθηκαν, κάποια  δείγματα  παρουσίασαν  υψηλότερο  ποσοστό  καμπεστερόλης  από την επιτρεπόμενο όριο (4%), το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του συνόλου των δειγμάτων. Η μέση τιμή καμπεστερόλης ήταν 3,72%.
 • Τέλος,στα εξεταζόμενα δείγματα, ο μέση τιμή ολικής ερυθροδιόλης κυμάνθηκε στο 2,88% (επιτρεπόμενο όριο 3,5%).  Διαπιστώθηκε  η τάση να εμφανίζονται υψηλές τιμές ολικής ερυθροδιόλης.  Ωστόσο,  μεγαλύτερος  αριθμός δειγμάτων απαιτείται για να εξαχθεί ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα. Υψηλά επίπεδα τριτερπενικών διαλκοολών έχουν παρατηρηθεί εμπειρικά σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται λανθασμένες πρακτικές κατά την παραγωγική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages