Το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης

Με την ευκαιρία της 28ης εξερεύνησης της Νέδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου, από τις πηγές έως τους καταρράκτες στα Πλατάνια, η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούρειος Απόλλων» συγχαίρει σε ανακοίνωσή της «τους πεζοπόρους και όλους τους φίλους της Νέδας, που για 28 συνεχή χρόνια αγωνίζονται για την προβολή και την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Όμως, το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας, αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του:

-Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας: Πριν από 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης-ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-έργα αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης (Καρυές- Βασιλικό-Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας, η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας.
Οι μελέτες αυτές, κόστους 600.000 ευρώ, δε χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
-Το μονοπάτι θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο: Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους.
-Τα πέτρινα γεφύρια κινδυνεύουν να γκρεμισθούν: Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα τέσσερα είναι στο Δήμο Οιχαλίας (τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και ένα στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια).
Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους.
-Να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια: Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατανίων, της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας, έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων. Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει τη διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Pages