Έκταση 440.308 στρεμμάτων «γκρίζα» στη Μεσσηνία - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Έκταση 440.308 στρεμμάτων «γκρίζα» στη Μεσσηνία

 


Εκταση 440.308 στρεμμάτων, ίση με την έκταση του Δήμου Καλαμάτας, είναι "γκρίζα" στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες και για αυτό θα μείνει εκτός σχεδίου δόμησης και μετά τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.

Ουσιαστικά για ένα πείσμα των δασολόγων και των ριζοσπαστών οικολόγων κινδυνεύει να μείνει εκτός της αγοράς των ακινήτων το 14,7% της έκτασης της Μεσσηνίας, επειδή είναι χαρακτηρισμένο ΑΔ (δασωμένος αγρός) ή ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση).
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την "Καθημερινή", στη Μεσσηνία που έχει συνολική έκταση 2.996.000 στρ., τα 349.409 είναι δασωμένοι αγροί και τα 90.899 είναι εκχερσωμένες εκτάσεις με βάση αεροφωτογραφίες του 1946.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είπε πως "οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν τη δυνατότητα αποκλειστικά αγροτικής χρήσης των εκτάσεων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα δόμησης και χωρίς να αλλάξει η απεικόνισή τους στον δασικό χάρτη. Με άλλη ρύθμιση θα αναγνωριστεί κυριότητα σε εκτάσεις (σε περιοχές όπως η Κρήτη) με βάση τίτλους που ανάγονται στην τελευταία 20ετία και όχι στο 1946 όπως ισχύει σήμερα. Τέλος, τον Ιούνιο ξεκινούν οι δηλώσεις για το νέο σύστημα με τις οικιστικές πυκνώσεις.
«Μετά το Πάσχα θα έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (αυτές που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΔΑ) και τους δασωμένους αγρούς (που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΑΔ). Θέλουμε οι αλλαγές να εγκριθούν μέσω δύο προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει προδικαστικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι να αποφύγουμε τα προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα» (σ.σ. κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές), αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Pages