ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ... - KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ...

 


 Ο νέος σεισμός στην Κρήτη ανοίγει τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για το ενδεχόμενο γενικότερης σεισμικής διέγερσης στην Ελλάδα

Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη των 6,3 ρίχτερ - πέρα από τον φόβο που προκάλεσε στους κατοίκους του νησιού - εγείρει την ανησυχία των επιστημόνων, που επισημαίνουν την ασυνήθιστη ακολουθία, καθώς μέσα σε περίπου επτά μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις πολύ ισχυρές δονήσεις του ίδιου περίπου μεγέθους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή - πέραν του Αρκαλοχωρίου - να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:
  • Ιόνιο
  • Κορινθιακός κόλπος
  • Θήβα
  • Κρήτη
  • Δωδεκάνησα και
  • Βόρειο Αγαίο.
Οι επίστημονες δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Ενώ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως, βάσει στατιστικής, δεν αναμένεται ένας νέος ισχυρός τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν πως ο σεισμός δεν ακολουθεί την λογική.
Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».
«Ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:
6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και

6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Pages